Rolls-Royce Ghost Series II má šikmé oči, čo má ešte nové?

Samuel Turanský

16.10.2024

Ako zistíte, že ste to dokázali? Jednoducho tak, že sa pozriete na svoje bankové konto a poviete si, že asi chcete nový Rolls-Royce Ghost, Cullinan, alebo Phantom a ešte vám ostane na kúpu tej jachty, po ktorej poškuľujete už pár mesiacov. Tak ako všetky ostatné autá, aj Rolls-Royce Ghost prináša nové trendy. Po modernizácii modelu Cullinan sa nových čŕt dočká aj Ghost. Je predsa na trhu, v druhej generácii, už od roku 2020 a Series II prichádza pre modelový rok 2025.

Ghost je špecifickým modelom značky. Má dĺžku iba 5,5 m (EWB 5,7 m), čo znamená, že majiteľ si ho môže šoférovať aj sám. Pri Phantome to už také jednoznačné nie je, najmä ak je to Phantom predĺžený. Ale nie to som chcel, pozrieme sa na to, čím sa nový Ghost Series II odlíši od toho pôvodného druhogeneračného modelu, ktorý sme mali dostupný doteraz.

Nová predná časť a pár ďalších zmien

Najúžasnejšia zmena, podobne ako pri modli Cullinan sa pre Ghost Series II stala v prednej časti. Aj keď to tak najskôr nevyzerá, celá predná maska je trochu zväčšená, takže ten chrám má masívnejšie rozmery. Ale zároveň sa zmenili aj predné svetlomety. Sú užšie a majú akýsi zárez smerom nahor v strednej časti. Je to odskok od pôvodných prísne obdĺžnikových svetiel. Má zošikmené oči, takže je predpoklad globálneho úspechu. Predné svetlá môžu byť, samozrejme, vybavené maticovým LED systémom, ktorý dokonale osvetlí vozovku, ale o tom sa pri modeli Rolls-Royce asi netreba baviť. Tu je to štandardom.

Hľadajte ďalej, berte do rúk lupy, nové farby to nebudú, pribudla jediné jediná nová modrá, ktorá má zabezpečiť odlíšenie prezentačného kusu. Volá sa Mustique Blue a patrí do jedného zo 44 000 odtieňov, ktoré môže Ghost mať zo vzorkovníka Bespoke. Je teda na vás, keď si budete auto konfigurovať, do akého farebného odtieňa pôjdete. Lenže to stále nie je všetko, zboku vidno hlavne nové deväťlúčové zliatinové disky s priemerom až 22 palcov. Tie ale nemusia byť pre všetky modely, samozrejme máte znova výber.

No a vzadu sa tiež udiali veci. Nie síce až tak zásadné, ale aj zmena svetiel je celkom zaujímavý detail. Tieto majú pripomínať model Spectre, čisto elektrickú verziu kupé. Ghost Series II bude mať dva zvislé svetelné pásy ako poznávacie znamenie na odlíšenie od pôvodnej verzie z roku 2020.

Interiér sa veľmi nezmenil, alebo áno?

Nahliadnite do vnútra tohto modelu. Čo vidíte? Vidíte tradičné tvary, manuálnu klimatizáciu s viacerými zónami, ale vidíte aj koliesko na ovládanie úplne nového informačno-zábavného systému, ktorý sa dostáva do 21. storočia. Ak by ste to nevedeli, doteraz Rolls-Royce Ghost využíval informačno-zábavný systém 6. generácie z BMW. Áno, stále využíva koliesko na ovládanie, ale tentoraz je všetko novšie a prepojené s aplikáciou Whispers, ktorá je v mobile a dokážete ňou diaľkovo ovládať zamykanie, vyhrievanie, ale aj odosielať navigačné pokyny do vstavanej navigácie.

Rolls-Royce si pre novú verziu Ghostu pripravil aj nové obkladové materiály, ale aj nový materiál s názvom Duality Twill. Ten automobilka vyrába špeciálnym spôsobom z bambusu a trvalo až rok, kým vôbec uzrel svetlo sveta. Ak si ho do svojej konfigurácie nahodíte, tak vedzte, že remeselní majstri musia na vaše prevedenie makať 20 hodín non-stop. To je aj kvôli poznaniu, že v celom tomto materiáli je až takmer 18 km nití a 2 200 000 štichov. Ale zase, pri Rolls-Royce to nie je žiadna výrazná šokujúca veličina. Mňa skôr šokuje, že tam zjavne majú niekoho, kto či už digitálne, alebo manuálne počíta všetky tieto detaily.

Black Badge ostáva ako výkonný a temný kus

Pod obrovskou prednou kapotou ostáva stále masívny motor. Je to motor V12 s objemom 6,75 litra a hlavne s prepĺňaním. A vďaka tomu dosahuje výkon 420 kW/563 k, ak si zvolíte základný Ghost Series II. Stále môžete naskočiť do temného Black Badge, ktorý produkuje 442 kW/600 koní a tiež cez osemstupňovú prevodovku poháňa stále iba zadné kolesá. O údajoch zrýchlenia netreba hovoriť, dokonca ani otáčkomer v aute nie je. Miesto neho je ukazovateľ výkonovej rezervy a zrýchlenie je dostatočné.

Prevedenie Black Badge sa od štandardného Ghostu Series II odlíši použitím karbónu a temného chrómu. Je to z dôvodu, že toto je taký ten syn, ktorý prešiel na temnú stranu sily. Práve Black Badge má byť aj šoférskejším autom, čo znamená jemnú úpravu podvozku, ale stále na palube ostáva dostatočný komfort na to, aby aj pasažieri vzadu mohli využívať dva displeje schované v operadlách, na ktoré si môžu streamovať každý z vlastného zariadenia. Motor ani v Black Badge nebude príliš hlučný. Veď tu treba hlavne kľud a skôr počúvať špecifickú aparatúru s 18 reproduktormi a výkonom 1400 W.

Koľko teda stojí? A má vôbec konkurentov?

Viac zmien rozhodne nebolo treba. Ghost Series II vyzerá vynikajúco aj s novými šikmými očami, ktoré budú odlišovať novú verziu od tej pôvodnej. Ak chcete vedieť, koľko toto auto stojí, nemôžete len tak bežne naklusať do dílerstva. Musíte proste vedieť, že na to máte. Môj taký skromný odhad je, že Ghost môže začínať niekde na 350 až 400 000 € a môžete sa štverať hore a hore a hore a hore až kým nedostanete cenový vrchol, ktorý sa kľudne môže prehupnúť ku 600 000 eurám. A k tomuto všetkému sa pridáva aj čakacia doba, ktorá môže ľahko presiahnuť 2 roky, ak budete chcieť niečo naozaj špeciálne. Ak budete chcieť štandardnú verziu, tak sú tie dva roky asi adekvátna doba, ktorú sa môžete tešiť na svoj nový Rolls-Royce Ghost Series II.

Táto cenová štruktúra je ale opodstatnená, lebo Rolls-Royce Ghost Series II má veľký podiel ručnej práce a majstri, čo robia v Goodwoodskej fabrike sú fakt zruční borci, ktorých treba zaplatiť, lebo inak by išli robiť hypermoderné skrinky pre hyperbohatých ľudí.

Aké sú alternatívy? Alternatíva ku klasickému Rolls-Royce Ghost je Rolls-Royce Ghost Black Badge. Ale vážne, stále existuje Bentley Flying Spur, ktorý je o niečo menší.  Ak by ste fakt mali hlboko do vrecka, tak si môžete z výpredaju za polovičnú cenu nájsť BMW radu 7 v najnovšej generácii. Alebo sa pozeráte na ten Maybach postavený z Mercedesu triedy S? Áno, aj ten je vynikajúci, ale vždy budete rozmýšľať nad svojimi životnými prioritami v momente, keď uvidíte Ghost.

Aj v našej ponuke si môžete nájsť luxusné auto. Pozrite si všetky tie sedmičky, eSká a A8!